Elektrische voortstuwing inbouwen bij boten

Als boot eigenaar ben je altijd op zoek naar manieren om je vaartuig te verbeteren en te verduurzamen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de scheepvaart is elektrische voortstuwing. Door het inbouwen van een elektrisch aandrijfsysteem kun je niet alleen milieuvriendelijker varen, maar ook profiteren van talloze andere voordelen. In dit artikel bespreken we hoe je elektrische voortstuwing kunt inbouwen bij boten.

Wat is elektrische voortstuwing?

Elektrische voortstuwing houdt in dat de traditionele verbrandingsmotor wordt vervangen door een elektromotor die wordt aangedreven door accu's. Deze accu's kunnen worden opgeladen met behulp van zonne-energie, walstroom of een generator aan boord. Het gebruik van elektrische voortstuwing heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele brandstofmotoren. Een andere optie is dat je voor een hybride oplossing gaat. Waarbij de dieselmotor de hoofdmotor blijft en daar naast of in veel gevallen op, een elektrische motor. Tijdens het varen met de dieselmotor zal de elektra motor meedraaien en de accu’s weer opladen.

Hulp inschakelen van professionals

Het inbouwen van elektrische voortstuwing bij boten kan een complex proces zijn. Daarom is het vaak verstandig om de hulp in te schakelen van professionals die ervaring hebben met elektrische aandrijfsystemen. Zij kunnen je helpen bij het selecteren van de juiste componenten, het uitvoeren van de installatie en het afstemmen van het systeem op jouw specifieke behoeften.

Door te kiezen voor elektrische voortstuwing geef je niet alleen om het milieu, maar profiteer je ook van talloze voordelen zoals een stille en comfortabele vaartocht, lagere onderhoudskosten en een hogere efficiëntie. Neem contact op met een specialist in elektrische aandrijving systemen en ontdek hoe je jouw boot kunt upgraden naar deze duurzame technologie.

Offerte

Voordelen van elektrische voortstuwing

Elektrische voortstuwing biedt diverse voordelen t.o.v. verbrandingsmotoren

Milieuvriendelijk: Elektrisch varen produceert geen uitlaatgassen, wat zorgt voor minder luchtvervuiling en een schonere wateromgeving.

  • Geluidsarm: Elektromotoren zijn veel stiller dan verbrandingsmotoren, waardoor je kunt genieten van een rustige en ontspannen vaartocht.
  • Lagere onderhoudskosten: Elektromotoren hebben minder bewegende onderdelen en vereisen daardoor minder onderhoud dan traditionele
  • Efficiëntie: Elektrische voortstuwing is efficiënter dan verbrandingsmotoren, wat resulteert in een lager energieverbruik en lagere brandstofkosten.
  • Makkelijk te bedienen: Elektrische aandrijfsystemen zijn eenvoudig te bedienen en bieden vaak extra functies zoals regeneratief remmen en nauwkeurige

Hoe lang kan ik varen met een elektrische boot?

Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben over elektrisch varen is: hoe lang kan ik varen met een elektrische boot? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de accu, het energieverbruik van de motor en de vaarsnelheid.

De capaciteit van de accu bepaalt hoeveel energie er beschikbaar is om de boot voort te stuwen. Hoe groter de capaciteit, hoe langer je kunt varen voordat de accu leeg is. Het energieverbruik van de motor is ook belangrijk. Sommige motoren verbruiken meer energie dan andere, dus het is belangrijk om een motor te kiezen die efficiënt is en weinig energie verbruikt.

Daarnaast heeft de vaarsnelheid ook invloed op de vaartijd. Over het algemeen geldt dat hoe sneller je vaart, hoe meer energie je verbruikt en hoe korter je kunt varen. Als je langere afstanden wilt afleggen, is het dus verstandig om een lagere vaarsnelheid aan te houden.

Het is ook mogelijk om onderweg de accu op te laden, bijvoorbeeld bij een laadstation of via zonnepanelen op de boot. Dit kan de vaartijd verlengen en ervoor zorgen dat je langer kunt genieten van het elektrisch varen.

Kortom, de vaartijd van een elektrische boot hangt af van de capaciteit van de accu, het energieverbruik van de motor en de vaarsnelheid. Door hier rekening mee te houden en eventueel onderweg de accu op te laden, kun je optimaal genieten van het elektrisch varen.

Offerte

Voorbeelden van installaties

 Hybride installatie van combi-outboards met een Vetus dieselmotor. 2x 5Kw accu’s om gemiddeld 8 uur elektrisch te kunnen varen.

15Kw WaterWorld inboard motor met 4x Waterworld 6500 accu’s. In de praktijk 2 uren snelvaren en 8 tot 10 uren kruissnelheid.

E-propulsion outboard in een bun. Met 2x

8.9Kw accu’s.

10Kw WaterWorld motor met 2x 6500 WaterWorld accu’s.

E-propulsion POD 6.0Kw met 8.3Kw accu. Zeer efficient doordat de motor onderwater zit direct achter de as.

Offerte

Nieuw

 BlueSpin Outboard is ontworpen om aan de spiegel van een boot te worden bevestigd en vereist geen structurele aanpassingen. De intrekbaarheid maakt het mogelijk om de oorspronkelijke prestaties van de boot te behouden wanneer de verbrandingsmotor werkt.

Momenteel verkrijgbaar in een maximaal vermogen tot 15 kW.

BlueSpin Inhull is ontworpen om te worden geïntegreerd in de romp van een boot. Ideaal voor de voorstuwing van zeiljachten door de beperkte weerstand als de motor ingetrokken is binnen de romp tijdens het zeilen. Tevens op motorjachten als de brandstofmotor wordt gebruikt.

Momenteel verkrijgbaar met een maximaal vermogen tot 15 kW.

BENIEUWD WAT WIJ VOOR U KUNNEN DOEN?

06 40613317


WIJ ZIJN BEREIKBAAR VAN MAANDAG TOT Zaterdag

08:00 - 18:00